Leiderschap, innovatie en serverlessoplossingen tijdens AWS re:Invent 2020

Sabaas

Sabaas

16.12.2020
Cloudcomputing

De coronacrisis als drijfveer voor innovatie, Lambda milisecond billing en MAC EC2. Wij bespreken de belangrijkste highlights van Andy Jassy’s keynote tijdens AWS re:Invent 2020

Op dinsdag 1 december was het zover. Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services (AWS), betrad het podium om dag twee van AWS re:Invent 2020 af te trappen. Tijdens de keynote besprak Jassy de nieuwste trends, uitdagingen en het belang van inventiviteit binnen de branche. Ook kondigde hij een aantal nieuwe AWS services en oplossingen aan op het gebied van computergebruik, opslag, netwerken, AI/ML, en meer. In deze blog zetten we de meest interessante ontwikkelingen voor u uiteen.

Amazon EC2 nu ook voor MacOS gebruikers

De vraag of gebruikers MacOs kunnen draaien op Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) is eindelijk beantwoord. Vanaf 30 november zijn de EC2 MacOs instanties voor AWS gebruikers beschikbaar gesteld en kan iedereen on-demand MacOS taken uitvoeren in de cloud. Hierdoor kunnen ontwikkelaars voor IOS en OS-applicaties binnen no-time MacOS omgevingen aanbieden, openen en de capaciteit flexibel schalen. Doordat nu ook MacOs gebruikers en ontwikkelaars sneller en efficiënter kunnen werken, kan de ‘pay-as-you-go’ prijsberekening van AWS optimaal worden benut.

Aurora Serverless v2

Ook Aurora Serverless heeft dit jaar een update gekregen. Aurora Serverless v2 is een on-demand, automatisch schaalbare configuratie voor Amazon Aurora die automatisch opstart, uitschakelt én de capaciteit omhoog of omlaag schaalt – in milliseconden – op basis van de gebruikscapaciteit van uw applicaties. Een voordeel van werken met de serverloze database is dat er voortaan alleen voor de doorvoer van data moet worden betaald en niet meer voor opslag en gebruik. Daarbij ondersteunt Aurora Serverless v2 alle Aurora-functies, inclusief de functies die ontbreken in Aurora Serverless v1.

Lambda Millisecond billing

Een andere functie die AWS gebruikers zal helpen in het verminderen van kosten, is de 1 milliseconde facturering voor AWS Lambda. Door per milliseconde te factureren zullen de kosten van veel serverloze applicaties fundamenteel veranderen én goedkoper worden. Aan ons de uitdaging om de huidige code te optimaliseren zodat Lambda functies sneller kunnen werken en direct impact hebben op de kosten van het uitvoeren.

Amazon EBS general purpose volumes, gp3

Last but not least, de Amazon’s EBS general purpose volumes oftewel: gp3. Voor ons een van de meest interessante aankondigingen van AWS re:Invent 2020. De gp3 is de volgende generatie SSD-volumes voor algemeen gebruik voor Amazon Elastic Block Store (Amazon EBS). Hiermee kunnen klanten prestaties leveren die onafhankelijk zijn van opslagcapaciteit en die een tot 20% lagere prijs per GB – zo’n $0.088/GB per maand – bieden dan bestaande gp2 volumes. Met GP3-volumes kunnen klanten IOPS (invoer/ uitvoerbewerkingen per seconde) en doorvoer schalen zonder extra blokopslagcapaciteit te hoeven leveren. Klanten hoeven dus niet langer te betalen voor opslag die ze eigenlijk niet nodig hebben of gebruiken. Dit maakt gp3 ideaal voor SAP HANA en voor de klanten van Sabaas.

Cloudcomputing

AWS re:Invent geeft kijkers een blik in de toekomst en verlegt keer op keer de grenzen van Cloudcomputing. Op die manier dagen zij AWS gebruikers en bedrijven uit om op hun beurt de grenzen te verleggen en zichzelf te ‘herontdekken’.

Blik in de toekomst

Tijdens de keynote van Jassy zagen we thema’s zoals virtual machines, container- en serverlessoplossingen voorbijkomen. Wij geloven er dan ook sterk in dat deze onderwerpen de komende tijd flink in populariteit zullen stijgen. Bent u benieuwd wat wij met de nieuwe AWS-functies en -verbeteringen voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze experts.

Gerelateerde blogs

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Hieronder vind je soortgelijke artikelen:

Een beveiligde SAP-toegang is van groot belang, maar hoe doet u dat? In deze blog leggen wij uit hoe u uw SAP-omgeving veilig kunt houden.

Data security
Sabaas

Sabaas

Vanaf september 2019 is Sabaas SAP Special Business Member van Quinso geworden. Samen willen zij klanten een betere totaal oplossing bieden.

Per 1 juli 2020 is iQibt eindverantwoordelijk voor de SAP-beheerwerkzaamheden en vervult Sabaas de rol vervult als onderaannemer voor SAP Basis beheer- en infrastructuur dienstverlening.

getInTouch.bodyImage.one.title

Wilt u meer informatie of advies over onze diensten? Neem dan contact op met onze expert Sander!

+31 10 310 4060 Info@sabaas.com