SAP verlengt de deadline tot 2027:

Dit betekent het voor u

Gert-Jan Meijer

Gert-Jan Meijer

29.09.2021
Pexels kevin paster 1923286

SAP 2027

In 2019 besloot bedrijfssoftwareleverancier SAP om de ondersteunende diensten voor de standaard business suite, zoals ERP, aan het einde van 2025 stop te zetten. Dit kwam voor velen als een verrassing en de deadline, hoewel nog ver weg, was een reden voor paniek. Omdat veel bedrijven de klok voelden tikken, besloot SAP de overgangsperiode uit te stellen tot eind 2027. Deze veranderingen zullen een impact hebben op hoe de rol van de SAP basis-consultant er uit zal zien en hoe we met onze software gaan werken in de toekomst. In deze blog leggen we uit wat de deadline van SAP 2027 voor jou betekent.

Sap s 4hana logo

Nieuwe mogelijkheden met SAP S/4HANA

In 2027 stopt SAP met de ondersteunende diensten voor de standaard business suite, zoals ERP. Een oplossing voor klanten die momenteel nog op het oude ERP systeem werken is de migratie naar SAP's S/4HANA. Deze migratie gaat niet alleen over het overzetten van data naar een nieuwe tooling - en het leren gebruiken ervan - het brengt ook verandering in de manier waarop bedrijven werken. Maar wat betekent dat voor het SAP-basisprofiel?
Hoewel de migratie naar S/4HANA niet veel verschilt van de taken binnen het oude basis-profiel, veranderd de functie van de basis-consultant wel. Zeker wanneer de basis-consultant deel uit wil blijven maken van de digitale transformatie. En dit is waarom:

Infrastructuur

Public Cloud-infrastructuren zoals AWS, Azure en GCP stellen ons in staat om snel nieuwe virtuele machines te leveren. Door infrastructuur te gebruiken als codetooling, zoals Terraform – waarmee je complete scripts kunt downloaden - wordt het creëren van een voorraad steeds meer een gemeengoed. Door de installatie en configuratie van de SAP-applicatie te combineren met de infrastructuurvoorziening in code, wordt de basis-consultant onderdeel van het DevOps-team samen met de app-ontwikkelaars en Linux-engineers.

Zoals veel applicaties, onderzoekt SAP ook naar manieren om software te containeriseren. In tegenstelling tot virtuele machines bevat een container geen volledig besturingssysteem en communiceert dus rechtstreeks met de kernel van het besturingssysteem. Hierdoor kan gecompileerde broncode in een GIT worden gepusht en laten draaien in een containeromgeving, zoals bij AWS ECS. Door containerbeheertools, zoals bijvoorbeeld Kubernetes, te gebruiken worden apps automatisch over het container-engine-landschap geschaald. Dit vermindert de overhead van het gast-besturingssysteem en verbetert de schaalbaarheid en beschikbaarheid. De belangrijkste focus van de basis-consultant zal dan het verbinden en configureren van functies en microservices in de Cloud zijn.

Leverling

Als basis-consultant waren we gewend om met de goede oude STMS-truck veranderingen door het hele SAP-landschap te voeren. De projectteams beloofden alle wijzigingen bij te houden en een overzichtelijke lijst van transporten te overhandigen die in het volgende systeem moesten worden geïmporteerd.

Niet alle invoer verliep naar behoren en na wat heen en weer mailen, was de lijst volledig geïmporteerd en kon het testen beginnen. Omdat we al onze bedrijfsprocessen in die ene SAP-kern hebben gestopt, moest er grondig worden getest, wat resulteerde in lange testruns met veel handwerk en heen en weer mailen. Om deze reden zijn veel specialisten gestart met het enkel eens in de zoveel weken importeren in productie. Het directe resultaat? Het tegenovergestelde van wat we wilden bereiken: geremde innovatie en een gemiste kans voor het snel testen van ideeën.

Combineren van het geheel

Er zijn veel ups (bijvoorbeeld de weg naar een infrastructuur die volledig automatisch op de Public Cloud draait met auto-scaling en provisioning) en downs bij het maken van de overgang van SAP ERP naar S/4HANA. Maar één ding weten we zeker: deze migratie vereist veel arbeid en kennis om alles bij elkaar te brengen zodat het écht werkt. Integratie van alle apps is en wordt een complexe taak.

De verschuiving naar automatisering, digitalisering en constante levering maakt deel uit van de evolutie van IT, waar we evolueren van het niet bestaan van een proces naar een Cloud Native-architectuur. In de Cloud Native architectuur draai je je workloads in de Public Cloud en maak je gebruik van de functies en microservices om ze te automatiseren, beveiligen en te schalen.

SAP 2027 - Zal het blijven bestaan?

De beslissing van SAP om hun deadline te verlengen is niet de eerste verlenging die we hebben gezien. En zeker niet ondenkbaar dat dit de laatste verlenging zal zijn, gezien de ontwikkelingen die we in dit artikel hebben beschreven. Het profiel van de basis-consultant zal echter wél veranderen. Denk aan een takenpakket waarin zij naast het aansturen van de SAP-kernel ook virtuele machines inrichten, apps integreren, verkeer beveiligen én samenwerken in DevOps-teams. Dat betekent dat de kennis van scripttalen erg belangrijk zal worden. Ook aanpassingsvermogen aan nieuwe manieren van werken, in de steeds veranderende wereld van IT, zal behoren tot de sleutel om te overleven - figuurlijk natuurlijk.

Meer weten over wat de SAP 2027 deadline voor jouuw organisatie betekent?

Het managen van al die verschillende teams en leveranciers, is een moeilijke taak, maar bepaalt wat jouw IT maakt of breekt. Bij Sabaas geloven we dat SAP IT Service Management de schakel is tussen alle teams, zowel intern als extern. Het dirigeert de Cloud transitie, coacht de DevOps-teams en bewaakt de AVG en beveiliging in IT. Wil je meer weten over onze ideeën en voorspellingen voor de toekomst van IT? Neem dan contact met ons op.

Pexels andrea piacquadio 840996

Gerelateerde blogs

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Hieronder vind je soortgelijke artikelen:

Wat is een carve-out precies en waar moet je op letten tijdens het vormgeven van een carve-out? Wij zetten de belangrijkste elementen van een carve-out, met de nadruk op SAP ERP systemen, voor je uiteen.

Cloudmigratie
Sander van Gemert

Sander van Gemert

Overweegt u de overstap naar een SAP HANA-systeem? Controleer dan eerst of uw servers een scale-out nodig hebben. Lees hier meer.

Cloudmigratie
Marc Kip

Marc Kip

SAP IT-optimalisatie expert Sabaas ondertekend partnership met Protect4S voor het verbeteren van hun SAP security ondersteuning.

Stan van den Broek

Stan van den Broek

getInTouch.bodyImage.one.title

Wilt u meer informatie of advies over onze diensten? Neem dan contact op met onze expert Sander!

+31 10 310 4060 Info@sabaas.com